Edzői praktikám

Az edzők élete sosem könnyű. Én például egy gyerek lány akrobatikus tánc csapatnak vagyok most már a főedzője. Nagyon sokáig mellék edzőként tevékenykedtem, kvázi segédként, és nagyon sokat tanultam az akkori mesteremtől, aki most már nyugdíjas, de még mindig sok hasznos tanáccsal és ötlettel ellát, hogy hogyan is kell ezt az egészet úgy csinálni, hogy ne csak az eredmények legyenek jók, hanem a hangulat, a csapat összetartás is meglegyen, és még én is, edzőként élvezni tudjam a mindennapi közös munkát és az edzéseket egyaránt.

Nem könnyű ez, mert meg kell találni a hajszálvékony egyensúlyt a szigor és a kemény munka, na és persze a poénok, a jókedv, a vidámság és ökörködés közepette. Nem könnyű feladat ez sokszor, mert hát a gyerek az gyerek. Néha rendetlen, néha feszegeti a határokat, és nem mindig az a megoldás, hogy szigorral és fenyegetéssel válaszolunk ezekre a csínytevésekre. Én legalábbis azt láttam, hogy sokkal jobb eredményt nyújt, ha megpróbáljuk ezeket a kis ördögfiókákat motiválni. Mindig és minden körülmények között.

Éppen ezért, úgy döntöttem, hogy bár vannak közel nyolcvanan, csináltatok mindenki részére egy-egy pólót, amit a gépi hímzés segítségével valóban gyönyörűvé és egyedivé varázsoltatok, és ez lesz az az eszköz, amit meg fogok tudni ragadni, hogy ha mindenki szeretné megszerezni a saját kis pólóját, akkor bizony miket kell megtenni és miket kell az ajtón kívül hagyni. Nem eredmény tekintetében szólnak nyilván ezek a pólók, vagyis nem a versenyen elért helyezés vagy pontszám a feltétel. Azt gondolom, hogy aki ilyen vonulatban használja a motivációs eszközöket, az több kárt tesz a gyerekekben, mint amennyi hasznot ad az egész sport és versenyzés témaköre. Ezek a kis pólók kifejezetten az edzéseken nyújtott viselkedés, teljesítmény, szorgalom és egyéb tényezők alapján találnak gazdára.

Meg kell mondanom, ezek nekem nagyon jól működnek, mert a hangulat majdnem minden edzésen szuper, de amikor rászólok valakire, érzi, hogy bizony nem szabad folytatni, mert túllőtt a célon. Ezek hatására pedig számomra is meglepő módon fokozódik a csapat összetartása és a versenyeredmények egyaránt.